Walen zijn sociale kakkerlakken


Zelf ben ik maar een simpele ziel die wat rondloopt met een fotocamera. En toch heb ik de drang om mijn visie op de samenleving neer te pennen. Niet om te overtuigen, eerder een uitlaatklep van frustraties. Want wie ben ik,  een zielig oud manneke met nog een voldoende dosis aan gezond verstand. Enfin, mocht mijn visie je interesseren, voor wat ze waard is, lees dan rustig verder.

Patriotism a dying breed ?

Oh dierbaar België

België een dwerglandje in het midden van Europa, verscheurd door politieke discussies en eindeloze debacles.

Politieke kortzichtigheid en ego’s voeden de artificiële “Noord- Zuid” polarisatie. Blijkbaar is er geen enkele interesse in een verenigde populatie, een land. Men kiest liever voor een verdeeld land waar alles wat kan verkeerd lopen , verkeerd loopt. Uiteraard zijn er verschillen tussen Noord en Zuid, verschillen die kunstmatig worden versterkt en opgefokt.  “Verdeel en heers” , de verborgen methodiek van menige “politieke partij”.

Partijen en politiekers vloeien over van  egoïsme en zelfbehoud waarbij het algemeen belang ondergeschikt is.

Zeg nu zelf, een landje met amper 30528 vierkante kilometer en och arme een populatie van 11 miljoen inwoners hoeft toch  geen 40 Ministers, 21 Vertegenwoordigers, 3 Community Parlementen, 10 gecoöpteerde Senators en 150 Volksvertegenwoordigers ?

Oudenaarde-11nov2011-20

Een land is meer dan politiek

Politieke inflatie van het hoogste niveau, waarbij men het steeds over besparingen heeft.  “Less is more, More is less” , een waarheid als een koe.

Politiekers en partijen houden van hun duurbetaalde zitjes, ze noemen het zelf “zetels” . Ja pluchen zetels, gesponsord door de belastingbetalers uit het Noorden en Zuiden.  Iedere dag werken ze aan hun plan tot zelfbehoud, het verwerven of behouden van politieke macht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men de bevolking tracht te overtuigen dat “Vlamingen harde werkers zijn”, “Walen sociale kakkerlakken”,  of “Vlamingen zijn Nazi’s en racisten” die erop uit zijn het land te delen.  Statements die men maar al te liefst gebruikt in het Noorden en het Zuiden. Blijkbaar is “samenhorigheid” een woord dat niet langer bestaat in de politieke woordenschat.

Kijk, de NVA leeft op het kiezers gevoel dat Walen profiteurs zijn. De PS , die moet het hebben van het feit dat Vlamingen neo Nazi’s zijn en het land willen delen… De een voedt de ander, exact wat men in die politieke kringen beoogt.

Ik ken Vlamingen die geen haar beter zijn dan sommige Walen en teren op de sociale voorzieningen, omgekeerd ken ik Walen die harde werkers zijn.

Je kan je afvragen waarom zo weinig Belgen het spel niet door hebben, en vallen voor de aloude  clichés.  Misschien ben ik wel te dom en naïef.

DSC_1844-Edit-2

De “PS” synoniem voor achteruitgang

Het probleem is niet de “Noord –Zuid , Vlaming-Waal” tegenstelling, maar de “Politieker en zijn partij”. Neem nu de PS, een aloude club van politiekers en vakbonden bejegend met macht. Macht verworven tijdens een lang vervlogen industriële decennia , waar arbeiders de “nationale” zongen en onverwijld steun gaven aan de PS.  Diezelfde PS heeft het nooit gedurfd om vernieuwing te brengen en teert verder op het verleden. Angstvalig zelfbehoud, nieuwe industrieën en diensten waren een bedreiging voor de PS. Het doombeeld van de PS “ verandering”, waarbij een gesubsidieerde verlies latende industrie converteert naar een proactieve en politieke onafhankelijke arbeider.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat patriotisme een uitstervend fenomeen is. En toch zijn er de enkelingen, meestal ouderen die het patriottisme in het hart dragen. Zij die weten wat de gevolgen zijn van verdeeldheid en nationalisme.

Oudenaarde-11nov2011-30

Patriots

Van tijd tot tijd word ik gevraagd om de schaarse momenten van patriottisme vast te leggen, dagen zoals 11 November. Spijtig genoeg stel ik vast  dat jaar na jaar de opkomst bij deze events zienderogen daalt. Niet dat ik zelf zo een gedreven patriot ben, en toch ben ik fier Vlaming, Belg en Europeaan te zijn.

In het huidige politieke klimaat is er weinig dat een gezond patriotisme kan aanwakkeren. Het enige dat wordt aangewakkerd is Nationalisme.  Een spijtige evolutie.

Patriotisme is geen nationalisme waarbij “nationalisme” een politieke ideologie is waarmee het individu zich identificeert en verbind aan de “Natie”.  Een “Natie” gestoeld op een politieke ideologie.

De Natie “Vlaanderen”, een NVA politieke ideologie of de Natie “België”, een PS staat ….?  Nee dank U.

Patriotisme, is de individuele en groep verbondenheid aan het vaderland, de toewijding aan een land waarbij de pluraliteit van politieke ideologieën is verzekerd binnen het kader van een cultuur.

Oudenaarde-11nov2011-11

In principe is er niets verkeerd met een milde vorm van Nationalisme, zolang  “deze” geen synoniem is voor politieke apartheid en alleenrecht, waar de “staat” vervalt tot een groep fanatiekelingen.

Welke richting het uitgaat ligt in de handen van de kiezer tijdens de komende verkiezingen.

Ik hoop dat het gezonde verstand de bovenhand haalt, zodat we allemaal “nieuwe patriotten” kunnen worden.

Bedankt voor het lezen,

Steve

Advertisements

4 thoughts on “Walen zijn sociale kakkerlakken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s